BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Thursday 15 March 2012

Sup Fishball: menu pertama buat suami

Hye!!

1st of all Alyssa nk korg tau yg Alyssa ni bukanlah tukang masak. Dulu masa tyme2 xkahwin lagi....tyme anak dara....mmg jarang turun dapor..kojenye asyik g makan fast food je la..KFC,MCD, Pizza Hut or maybe leak kat Bintang Side Walk Cafe, S.7 tu....

Tapi kn korang, bila dah nikah ni, dah naik title jadi PUAN....dapur ni dh jadi NEW BFF la pulak....hehehehe ;p Kadang-kadang bila teringin nak masak sumthing tu tapi xtahu masak. pe lg, g google cari resepi masakan la..then pilih yg bahannya paling senang nk cari n cara2nya paling senang nk ikut....nk keja senang je kn....? hehhhe ;p mujur dapat hubby yg very understanding.

So, conclusionnya, resepi kt sini sume bukanlah resepi expert, ia hanya resepi mudah yg Alyssa ada amik dr internet, diolah ikut anak tekak suami...yg penting pada Alyssa, ia mudah disediakan...(cari yg mudah2 supaya tak rasa SUSAHNYA KEJA DAPUR NI!!!...camtu la cara nk mencambahkan benih kecintaan terhadap dapur...)

Kena belajar masak ok..coz itulah cara paling asas nk tambat hati suami....lg2 pas dh baca pasal article bahaya makanan dimasak oleh org yg tak solat....bukan bahaya menyebabkan kematian, tapi menyebabkan hati jadi "keras", sukar nk menerima kebaikan dan membuat kebaikan...

So, berikut adalah resepi-resepi Alyssa yg Alyssa dah masak sejak menceburi bidang F&B di rumah..hahahah ;p nama nk glamour je..


Hari tu hubby call then cakap "syg, tekak b sakit lagi la..."

Hati mula terdetik "sian b..dah berapa hari makan xbanyak pn...". so, apelagi, pas je abis kelas, terus jam 4pm,terus je Alyssa singgah di Giant S.7 Shah Alam untuk membeli beberapa bahan nak buat sup fishball. So, menu yg Alyssa nk kongsi ialah berkenaan dengan sup...

Bahan-bahan:
1) Fishball
2) Fishcake
3) Daun sup
4) Lobak merah
5) Bawang Merah
6) Bawang putih
7) Cili padi
8) Sup bunjut
9) Garam secukup rasa
10) Air

*Sume ingredient di atas adalah mengikut anak tekak korang or citarasa korang or insan tersayang. ikut suke, kalau nk letak daging ayam ke daging lembu or even daging ARNAB pn blh...heheheh ;p

Cara membuatnya:
1) Potong or hiris sume bahan di atas except sup bunjut and garam tu la...korang potong ikut suke korang...

2)Bawang meran, bawang putih dan cili padi (sukatannya ikut korang la..agak2 je..jgn melampau banyak..just nk wat tumis je)..mula2 korang tumbuk bahan2 tu..half lumat pun xpe..

3) At the same time korang rendamkan la sup bunjut tu dalam air, bukan apa, nak bagi kuar habuk2nya.. ~p/s: tu pesan mak mertua Alyssa.

4) Pastu korang panaskan la periuk...korang masukkan sedikit minyak masak...(jgn byk2..amalkan masakan yg sihat ye..t byk lak kolestrol..kalau letak byk2 kang korang leh la tgk bahan2 korg tu berenang2 dlm minyak lak... ;p )

5) Then, bila minyak dah panas, korang masukkan bawang merah, bawang putih n cili yang korang dh tumbuk td. goreng le kejap sampai naik bau..baunya sedap je...

6) Pastu korang leh la masukkan air...Air biasa tu je...pastu korang masukkan bahan2 td yg jorang dh hiris2 n poting2 tu...masukkan je. Sekalugus masukkan juga sup bunjut td..tapi yg air rendaman sup bunjut tu buang la...jgn dituang dlm periuk pulak ye...

7) Then, biarkan sekejap hingga mendidih..agak2 bila dah nak masak, korang letakkan la daun sup tu bagi naik bau supnya lagi..

8) Biarkan beberapa minit then siap sudah sup fishball..Ready tuk dihidang bersama nasi putih or mkn camtu je...

pic ni sy amik dr SINI...tapi resepinyer hak milik sy sendiri ler....

0 comments: